luni, 14 ianuarie 2019

Piesă neterminată cu 5 povești în oglindă și bis


Decor

Aerul e incarcat și umed, iar norii josi se ghicesc ca niște pete de cerneala pe cerul de fonta. Aud picuri căzând lung și lovind caldarâmul, zidurile și acoperișurile vechi. Vâjâie în jgheaburi apa scursă de pe țigle decolorate și table pe jumatate ruginite, se nasc râuri mititele în margini de rigole, se îneaca în ea îmsăși, cu zgomot atavic, în grătare murdare de canal. Norii se frământă și se înalță dinspre miază-noapte. Acolo, pe orizontul de oțel ars sunt dealuri acoperite cu păduri, cu pante repezi și miros iute de frunze așternute în straturi groase. Acolo apa se prefiră printre trunchiuri drepte și crăpate, se adună în adâncituri, se revarsă peste margini de iarbă, se scurge în repezișuri prin văi înguste cu maluri de pământ roșu amestecat cu pietre sure si albe, cu rădăcini agonizând ieșite înafară și trunchiuri mâncate de vremi.

Cerul se lasă mai mult, îi simt greutatea și zbaterea implacabilă. Șuvoaie de apă se prăvale peste lume. Ziduri, acoperişuri şi străzi se amestecă încet cu ploaia aceea şi curg laolaltă în sunet metalic.Toate devin un pustiu deșert de culoare, îndepărtat şi chemător.  Îmi apropii ochii de sticla irizată, argintiu şi violet şi încerc să văd dincolo de vălul acela de întuneric lacustru. Dar fereastra mea e rece, îngheţată şi impersonală.

Țintuit de noapte, ploaie şi gânduri, întorc capul către celălalt întuneric, cel din cameră.

Ea
Ea doarme în pat cu pletele revărsate peste perne, respiră profund şi are ochii un pic strânşi ca atunci când nu vrei să te trezeşti. E acolo, cufundată în somn, ruptă de lumea mea, parcă fără putinţă de trezire. Timpul se înșiră netulburat în locul unde stau nemișcat, am sentimentul că rămâne ceva nefăcut, neterminat, poate e tocmai acest somn dus dincolo de mine. O văd acolo, se încruntă vag prin somn.

Mă mișc si ea deschide ochii şi mă vede proiectat în dreptunghiul negru-luminat al ferestrei. Își întinde mâinile, geme uşor, mai geme o data, mă întreabă ce faci, nu fac nimic. Se ridică pe jumătate şi sânii frumoşi ii lucesc ferm în lumina puţină reflectată de plafon. Își trece mâna prin păr şi spune că vine repede înapoi. Apoi se dă jos din pat cu mişcări lente, pe jumătate adormită, pulpele goale i se zbat o clipă într-o margine de cearceaf, se eliberează, pornește încet către baie cu părul curgându-i pe umeri. Trece o mică veşnicie până a ajunge la uşa camerei şi în toată această vreme părul îi curge continuu pe umeri, inundând spațiul din spatele ei. Sânii i se mişcă lent în ritmul paşilor, spintecă întunericul de dinaintea ei lăsându-l să-i curgă lung peste piept, abdomen, şolduri şi coapse. Pășește luminată pe jumătate, ca primul pătrar al unei luni suple şi aţâţătoare, trece peste prag dintr-o dată, parcă nici n-ar fi fost. Aud uşa de la baie închizându-se şi mai apoi sunetul apei curgând dincolo de pereţii întunecaţi.

V-am spus că are niște ochi migdalaţi și că ochii aceștia râd o dată cu proprietara lor? Că se bucură o dată cu ea de întâmplări povestite pripit, împletite cu râsete lungi și pline? Că privirile ei de cafea se topesc de plăcere din lucruri mici și că are mereu râsul acela ușor gâlgâit, moale, prelung, întreg. Același râs când îmi povestea scena pe care o văzuse într-un mic magazin. Mirare, veselie şi deplină înțelegere.  Văzuse o femeie, cu cizme de piele până peste genunchi şi rochie foarte scurtă, cu părul tapat, platinat. Poate nu i-ar fi atras atenţia până la urmă dacă nu ar fi desfăcut și mâncat o  ciocolată între rafturi, mereu atentă să nu o vadă cineva.  Ei îi plăcuse într-un fel acea faptă de copil, se amuzase copios şi într-un fel se făcuse complice. Si bucuria îi era la fel de complice.

Câteodată are tresăriri de emoție nelegate de ceva anume, ca acele cuvinte calde, adânci şi profunde pe care mi le-a trimis într-o zi obşnuită, la o oră fără semnificaţie. Mi-am imaginat-o cum a scris cele câteva cuvinte pe care le-am păstrat, aşa aşezate ciudat, inversate în două fraze simple care îmi spuneau poveşti cu minuni şi cu mine. Ce sentiment trebuie să fi străbătut pieptul şi ochii ei când a scris, cum va fi vibrat atunci.

Chiar şi mâncarea avea un gust special pentru noi doi când eram împreună, amestecuri de ierburi şi frunze în nuanţe de verde şi roşietic, fructe și vieţuitoare exotice luau gust de femeie în farfuriile albe şi strălucitoare, iar tacâmurile de metal greu nu făceau decât să elibereze mirosurile şi gusturile acelea crude, gusturile ei.

Ea se bucura cu exclamaţii când vedea o prăjitură învelită în straturi de ciocolată fină. Bucuria ei încălzea atmosfera şi prin aerul plin de mireasma cicolatei vedeam siluete suple de oameni roşii şi copaci de junglă în verde crud, auzeam ţipătul maimuţelor și al păsărilor, simţeam vântul încărcat de mirodenii de pe ţărmuri calde. 

Toate acestea mi le adusese o dată cu o lume pe care am simţit-o pentru mine, lume în care mi-am trăit sentimentele, senzaţiile, placerile. M-am bucurat de fiecare minut, de fiecare gest.

Eu eram acolo şi acolo era şi ea, iar lumina ne îmbrăca pe amândoi deopotrivă.


*

Ma desprind de gânduri şi de fereşti reci şi mă îndrept către pat trecând prin valuri de întuneric lipicios şi învolburat de trecerea fetei. Mă lovesc de marginea patului înalt, înecat în perne şi cearceafuri. Mă las să cad între ele şi simt căldura celuilalt trup ridicându-se încet şi pierzându-se în noaptea udă. Apa curge mereu dincolo de pereţi prin care s-a topise ea şi îmi imaginez trupul ei cum îşi pierde contururile în jeturile de apă argintie, irizată de lumina crudă căzută din tavan. Aud apa oprindu-se și în dreptul uşii deschise a camerei întunericul se destramă în fâşii de nichel venite dispre baie. Aud ca prin vată paşi. Îmi întorc privirea către cadrul argintat al uşii şi aştept, însoţit de şuierul ploii, să apară fata.
 
*

Prima poveste din oglindă
Ea stătea pe canapea, cu picioarele strânse şi mânca o pară ce părea cenușie în lumina săracă din jur.  Bărbatul îşi atinse falca, îşi frecă ochiul stâng care era un pic mai închis decât cel drept şi îi povesti fetei cum într-un magazin din centru o femeie grasă, îmbrăcată ţipător desfăcuse febril o cutie de ciocolată şi o mâncase pe toată, acolo între rafturi. Ea zâmbi și ascultă mai departe cu ochi-i alungiți și oblici pierduţi în fereastra neagră şi albă a apusului. 

A doua poveste din oglindă
Ochiul lui mai închis statea cazut, atent să îi scrie ceva fetei. Gura cu buze ciudat răsfrânte stătea închisă strâns în timp ce îşi alegea cuvintele, iar cămaşa lui neagră şi cenuşie şi peretele alb din spate îl făceau să arate ca un desen bidimensional. Cuvintele scrise erau  aşezări un pic paradoxale, cu antepuneri vorbind despre minuni. El își aplecă mai mult capul şi scrise mai departe. Ea citi vorbele calde si le plăcu . Câțiva monştrii albi şi negri rămaseră ascunşi prin colţuri.

A treia poveste din oglindă
Fata îşi aşeza pletele după ureche şi îşi apleca nehotărâtă furculiţa în amestecul crud din farfurie. Broboane fine şi cenuşii de sudoare străluceau pe fruntea bărbatului din fața ei.  Luă mâna stngă a fetei şi aşteptă până ce ea se opri din ceea ce făcea cu furculiţa. O mângâie și îi spuse lucruri anume. Ea îşi ținu mâna în mâna lui o vreme și îl ascultă răspunzând moale din când în când. Apoi și-o  trase ca din nebăgare de seamă și își așeză degetele pe paharul aburit plin cu lichid verzui în care se amestecau gusturi acide și mentolate. Seara lasă umbre lungi şi decolorate peste toate.

A patra poveste din oglindă
Ochii fetei străluceau în timp ce desfăcea ambalajul cu benzi negre şi platinate.  Exclamaţia de surpriză încălzi inima bărbatului. Părul lui scurt, rar și ţepos era ciudat pus în evidenţă, ca un nimb,  de  lumina albă şi palidă venită drept din spatele lui. Se aplecă spre ea, fata se strânse un pic, dar el reuşi să îi atingă gâtul cu buzele. Mirosul de ciocolată învălui pentru o clipă atmosfera gri. Fata îşi umezi uşor buzele, luă cu furculița o bucată în care se amestecau straturi cremoase, le strivi între limbă și cerul gurii şi bărbatul se topi în aerul luminat de glazuri negre, albe si argintii.

A cincea poveste din oglindă
Ochiul lui se zbătea puţin, aştepta răspunsul ei. Fata îşi dorea să nu fie nevoită să spună ceva.  Lucrurile puteau curge pur și simplu, fără angajamente și promisiuni, oricum greu de ținut. El o privi, îl privi și ea. Șuviţele de păr îi cădeau peste sprâncene arcuite, pantoful cenuşiu cu toc înalt oscila agățat pe degete, piciorul cambrat se legăna ușor plictisit, arătând mai calm decât era de fapt în matasea cenuție a ciorapului. Pereţii alb perlat şi mobilierul închis la culoare accentuau lipsa de perspectivă. Turnurile de sticlă vibrau lung în așteptare.  Și fata nu răspunse nimic până la urmă . Lumina din jurul lor plecă încet și se duse să se aşeze pe podelele întunecate.

*

Bis
Paşii umezi se aud lipiți de gresii, sunt lângă uşă. Aștept să o vad trecând peste prag. Îi voi spune fetei ce gândesc în această noapte în care planeta se îneacă în propriile ei ape.

Dar silueta care se desenează brusc în dreptunghiul cețos, slab luminat, e diferită și abia îmi opresc un strigăt.

De pe prag un bărbat necunoscut, gol, mă priveşte mut.

Ochiul sau stâng, un pic mai închis decât celălalt, îi tresare nervos. Gura cu buzele ciudat răsfrânte e deschisă într-un fel de mirare, fruntea înaltă de calviție îi luceşte în negru şi cenuşiu, iar părul scurt şi ţepos de pe creştet se profilează nimbat de o lumină necunoscută și albă ce vine de nicăieri. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu